TECHNIEKEN

Zwembadtechnieken: hoe werkt het?

Zonder de juiste zwembadtechnieken en onderhoudsingrepen kan je niet optimaal van je zwembad genieten. Zowel uit gezondheids-, veiligheids- als esthetische overwegingen zijn er een aantal technieken om rekening mee te houden. Daarom duiken we op deze pagina graag even in de belangrijkste technische en onderhoudsaspecten van jouw zwembad.

Filtertechniek

De volledige inhoud van je zwembad moet elke dag minstens twee keer door de filter gaan. Door precieze berekeningen te maken, zorgen wij ervoor dat jouw zwembadfilter het juiste debiet haalt aan een zo laag mogelijk stroomverbruik. Ook de bijhorende pomp en het buizensysteem worden hierop berekend.

Verder maak je de keuze tussen twee soorten van filtermedium:

 

Glasfilter

Zandfilter

Medium

Glasparels

Zand

Grootte

Groter (hoogbedfilter)

Kleiner

Levensduur medium

+/-25 jaar

+/-8 jaar

Bij beide filters is voldoende terugspoeling (backwashing) nodig om de filter te reinigen. Hierbij wordt het gefilterde vuil naar de riolering afgevoerd.

Waterbehandeling

Om ziektekiemen geen kans te geven, houden we de kwaliteit van je water op punt. De behandeling van je zwembadwater hangt af van jouw voorkeuren:

Chloor: we gebruiken vloeibare chloor of zoutelektrolyse (de chloride die door de zoutelektrolyse wordt aangemaakt, doodt alle bacteriën en zorgt ervoor dat het water helder blijft).
Chloorarm of -vrij: we gebruiken hydrolyse (watermoleculen opsplitsen) of membraanelektrolyse (aan de hand van elektroden), al dan niet in combinatie met toegevoegde chloor.

Verwarming

Om je zwembadwater op de ideale temperatuur te krijgen en houden, kan je kiezen uit verschillende technieken.
Voor buitenzwembaden is een type ‘full inverter’ lucht-lucht warmtepomp aangeraden. Deze hebben het grote voordeel dat ze vele malen meer energie opbrengen dan ze verbruiken en traploos functioneren in functie van de warmtevraag. In het geval van een binnenzwembad installeren we idealiter een warmtewisselaar die gekoppeld is aan de verwarming van je woning zelf. Met de juiste elektrotechnische modules kunnen we er zelfs voor zorgen dat jouw warmtepomp enkel draait wanneer er bijvoorbeeld overproductie is door je zonnepanelen.

Bij alle verwarmingstechnieken die we installeren, kiezen we voor de meest energiebewuste oplossing.

Afdekking

De afdekking van je zwembad heeft verschillende functies:

Veiligheid: voorkomen dat je kinderen, huisdieren, … onbedoeld in het water terechtkomen.
Warmtebehoud: het water geeft zijn warmte niet af aan de omringende lucht.
Warmteproductie: als je kiest voor een solarafdekking kan deze de watertemperatuur meer dan 5 graden laten stijgen, zonder tussenkomst van een andere energiebron.

Verlichting

Ook op het vlak van zwembadverlichting kan je kiezen uit een erg ruim aanbod. Door je zwembad met stijlvolle verlichting af te werken, creëer je een unieke sfeer in je tuin of op je terras. Een aangename extra toets wanneer je op lange zomeravonden aan jouw zwembad vertoeft.

Voor onze zwembadverlichting kiezen we voor de topkwaliteit lampen van EVA Optic.

Onderhoud

Elk zwembad heeft zowel technisch als esthetisch onderhoud nodig. Stofzuigen en schoonmaken zijn daar voorbeelden van, net zoals de ijking van alle technieken. Specifiek voor buitenzwembaden komt daarbij dat je ze zowel winter- als zomerklaar moet maken. De duur en moeilijkheidsgraad van de ‘grote’ onderhoudsbeurten verschilt naargelang de mate waarin je je bad tussentijds onderhoudt

Realisaties

Benieuwd hoe we deze technieken verwerken in onze projecten?

Kan jouw zwembad een grondig onderhoud gebruiken? Wil je jouw zwembadtechniek graag een update geven?

Scroll naar boven